Tip 2 | De vier stappen van Geweldloze Communicatie

Essentie:

De vier elementen van Geweldloze Communicatie – waarnemen, voelen, behoeften en verzoeken – helpen je om bewuster en effectiever te communiceren. Ze vormen de basis van gesprekken die respectvol en verbindend zijn.

De bedoeling van deze tip is je vertrouwd te maken met de vier elementen van Geweldloze Communicatie: waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken. 

De stappen zijn NIET lineair en kunnen in elke willekeurige volgorde worden ingezet zolang de intentie is, en de kansen vergroot op verbinding. 

Begin je net met Verbindende of Geweldloze communicatie dan kan het ondersteunende zijn aan het leerproces om de stappen wel in volgorde te doorlopen. Het biedt houvast en vergroot het bewustzijn op de elementen van het model.

Gradually Less stupid

Het oefenen met deze elementen kost wat tijd en kan je veel opleveren. Je zult merken na verloop van tijd steeds meer bedreven te worden in het toepassen en aangaan van verbinding. Ja, het zal gaan met vallen en opstaan. “gradually less stupid” noemde Marshal Rosenberg, grondlegger van Geweldloze Communicatie, dit proces. 

Microstap:

Pas de “klassieke verbindingszin” toe om je communicatie te structureren:
“Wanneer ik hoor/zie … voel ik (me) … omdat ik behoefte heb aan … Zou je bereid zijn om …?”

Praktische toepassing:

Gebruik de “klassieke verbindingszin” in een eenvoudig gesprek op het werk. Bijvoorbeeld:

“Wanneer ik zie dat we een afspraak niet halen, voel ik me gespannen, omdat ik behoefte heb aan duidelijkheid. Zou je bereid zijn om samen een nieuwe planning te maken?”

Probeer het deze week eens uit

Probeer deze week in elk gesprek bewust minstens één van de vier hoekstenen te benoemen. Begin klein: richt je bijvoorbeeld alleen op het benoemen van je gevoelens.

Voordelen:

  • Creëer meer helderheid in je gesprekken.
  • Versterk je verbinding met anderen.
  • Leer je behoeften beter te herkennen en uit te drukken.

Ik wens je een inspirerende reis toe en hoop dat de tips bijdragen aan je persoonlijke welzijn en dat van anderen.

Met hartelijke groet,

Martijn Jansen

© Verbinding in Communicatie 2024